
Winnice San Juan
San Juan w rejonie Mendozy to absolutne „must be” dla fanów wina. Z tego regionu pochodzi 80% argentyńskiego wina, a winnice z bogatymi tradycjami są dosłownie co krok. Po okolicy wyznaczono wiele szlaków winnych, gdzie można zwiedzać poszczególne winnice a co najważniejsze ocenić ich wyroby podczas degustacji.
Odwiedziliśmy winnicę, której początki tradycji winiarskiej sięgają XIX wieku, byliśmy więc w dobrych rękach by zgłębić tajemnice winiarstwa. Dowiedzieliśmy się wiele o szczepach winogron a także ich zbiorze. Okazało się, że winogrona zbiera się od rana do godziny 11, gdyż zatrzymują one wtedy w sobie wodę co pozwala na dalszą produkcje wina. Dodatkową ciekawostką była informacja o rodzaju winogron, które uprawiane są nie w Argentynie a w Chile. Szczep wina Carmenere, który jest dumą narodową Chilijczyków przywędrował do tego kraju z Francji w wieku XVII i był tak popularny jak cabernet sauvignon. Po pladze mszyc szczep Carmenere we Francji przestał istnieć i nie można było już z niego produkować wina. Jedynym miejscem gdzie szczep ów był dalej używany było Chile ( rodowód winogron potwierdziły specjalne badania DNA w latach dziewięćdziesiątych ).
Odwiedzenie winiarni od „kuchni” to niezapomniane przeżycie, gdyż krok po kroku możemy zobaczyć jak powstaje ten szlachetny trunek…który degustujemy na koniec wycieczki.
