Niesamowicie smaczna kawa

Kuchnia wietnamska ze względu na wpływy kulturowe jest podobna do kuchni chińskiej. Sztandarowym daniem jest zupa Pho oraz cała gama makaronów i ryżu z dodatkami. Wietnamczycy w odróżnieniu od chińczyków zamiast sosu sojowego częściej używają sosu rybnego a dania ich kuchni obfitują w dużą ilość świeżych warzyw. 

Ciekawym piętnem na kuchni wietnamskiej odcisnęła się okupacja francuska. Od francuzów przejęto używanie produktów takich jak:  szparagi i pomidory,  ciasto francuskie z nadzieniem, kawy oraz bagietek. Nawiązując do bagietek to do dziś wspominamy pyszne kanapki zwane Banh MI, z różnorodnym smakowitym nadzieniem. 

Największym naszym odkryciem kulinarnym w Wietnamie była bezspornie kawa. Kawa jak juz wspominaliśmy, przywędrowała wraz z francuskimi kolonizatorami w XIX wieku i pozostała w Wietnamie na dobre. Dziś Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. 

Tradycyjną wietnamską kawę parzy się w specjalnym zaparzaczu i trwa to około 10 minut.  Kawa serwuje się na ciepło albo na zimno ( z kostkami lodu) wraz ze skondensowanym słodkim mleczkiem.  Ciekawą odmianą serwowania kawy jest k  kawa jajeczna o nazwie cà phê trứng ( składa się z kawy, żółtka jaja kurzego i skondensowanego mleka).

Galeria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *