
Niesamowicie smaczna kawa
Kuchnia wietnamska ze względu na wpływy kulturowe jest podobna do kuchni chińskiej. Sztandarowym daniem jest zupa Pho oraz cała gama makaronów i ryżu z dodatkami. Wietnamczycy w odróżnieniu od chińczyków zamiast sosu sojowego częściej używają sosu rybnego a dania ich kuchni obfitują w dużą ilość świeżych warzyw.
Ciekawym piętnem na kuchni wietnamskiej odcisnęła się okupacja francuska. Od francuzów przejęto używanie produktów takich jak: szparagi i pomidory, ciasto francuskie z nadzieniem, kawy oraz bagietek. Nawiązując do bagietek to do dziś wspominamy pyszne kanapki zwane Banh MI, z różnorodnym smakowitym nadzieniem.
Największym naszym odkryciem kulinarnym w Wietnamie była bezspornie kawa. Kawa jak juz wspominaliśmy, przywędrowała wraz z francuskimi kolonizatorami w XIX wieku i pozostała w Wietnamie na dobre. Dziś Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy.
Tradycyjną wietnamską kawę parzy się w specjalnym zaparzaczu i trwa to około 10 minut. Kawa serwuje się na ciepło albo na zimno ( z kostkami lodu) wraz ze skondensowanym słodkim mleczkiem. Ciekawą odmianą serwowania kawy jest k kawa jajeczna o nazwie cà phê trứng ( składa się z kawy, żółtka jaja kurzego i skondensowanego mleka).
