Pyszna monotonia

Ludność Ameryki środkowej nie należy do krain najbogatszych dlatego posiłki nie są tutaj specjalnie urozmaicone (co nie oznacza, że nie są smaczne).  Standardowy posiłek (casado) to ryż, surówka, czerwona fasola oraz mięso bądź ryba. Casado w wielu odsłonach dostępne jest na każdym kroku i stanowi podstawowy posiłek podczas dnia. 

W restauracjach i barach znaleźć możemy różne wariacje rybne w postaci zup i smażonych ryb. Na przystawkę koniecznie trzeba zamówić ceviche , które na targach rybnych sprzedawane jest w wielu postaciach (z różnymi dodatkami)  na wagę. 

Jeśli nie wiemy gdzie udać się na dobry posiłek, kierujmy się na pobliskie targowisko. Tam zjemy dobre i tanie lokalne jedzenie jakie sobie tylko zażyczymy. 

Region Karaibów rumem stoi, i nie inaczej jest w tym przypadku. Najbardziej znany rum to Flor de Cania (produkowany od początku lat 30 ubiegłego wieku), który jest zdobywcą wielu międzynarodowych nagród.

Galeria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *