
Morskie obfitości
Jeżeli jesteśmy koneserami świeżych ryb, owoców morza i dobrego wina to Chile z pewnością nas rozpieści. Ocean przy długiej linii brzegowej obfituje w unikalne gatunki ryb, mięczaków, alg i skorupiaków, które są podstawą kuchni Chilijskiej. W każdej nadmorskiej miejscowości znajdziemy market rybny w raz z przyległymi restauracjami, które serwują świeże produkty. Do najpopularniejszych dań zaliczają się smażone ryby, paila marina (zupa z ryb i owoców morza) oraz ceviche (jako przekąska). Większość Chilijczyków jednak, kupuje świeżo złowione ryby, by ugrillować je podczas wieczornych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Wiele stref klimatycznych powoduje, że chilijskie produkty spożywcze są bardzo różnorodne. Chile jest także światową potęgą w produkcji ziemniaków jak i innych warzy i owoców. Tradycyjnym daniem wykorzystującym ziemniaki jest curanto, które jest popisowym daniem na wyspie Chiloe. Bardzo popularnym dodatkiem do dań (lub jako starter) jest sałatka warzywna pebre, składającą się z głównie z pomidorów i świeżej kolendry.
Dodatkowo naszym odkryciem kulinarnym był hot dog z guacamole…oraz sushi z kurczakiem podawane w jednej z restauracji w Chilijskiej Patagonii.
